Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LASAGNE Z SOSEM BOLOŃSKIM, SOSEM BESZAMELOWYM I SEREM !

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

LASAGNE

makaron lasagne 1 opakowanie
mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
przecier pomidorowy 400 g
cebula 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
ser żółty starty 100 g
mozzarella w kulce 1 duża kulka

SOS BESZAMELOWY

masło 30 g
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 300 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
żółty ser starty 100 g

Porada

Po upieczeniu lasagne polecam zostawić w wyłączonym już piekarniku lekko uchylonym, wówczas nie będzie "pływać".

Przepis i sposób przygotowania na: LASAGNE Z SOSEM BOLOŃSKIM, SOSEM BESZAMELOWYM I SEREM !

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-35 minut.

Sos beszamelowy:
W garnku małym rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Następnie stopniowo dolewamy po trochu mleka cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i stopniowo ser, który ma się rozpuścić. Ma być w miarę gęste. Gęstsze niż ciasto do naleśników.


Na spód brytfanny wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na sos układamy płaty surowego makaronu, następnie sos beszamelowy, sos boloński, odrobina startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy. Na sam wierzch wykładamy resztki sosu bolońskiego, układamy mozzarellę pokrojoną w plastrach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 02.08.2017 14:18
nie ma to jak domowa lasagna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak