Grillowany halibut z dynią piżmową, sosem z groszku i jadalnymi kwiatami

Grillowany halibut z dynią piżmową, sosem z groszku i jadalnymi kwiatami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

halibut

  • halibut

    500 g
  • masło do smażenia

    50 g
  • sok z limonki

    1/2 szt
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta

Dynia

  • dynia

    1 szt
  • tymianek

    1/2 pęczka
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • oliwa z oliwek

    50 ml

Groszek

  • groszek zielony

    100 g
  • mleko kokosowe

    50 ml
  • miód płynny

    20 g
  • sok z limonki

    1 szt
  • skórka z limonki

    1 szt
  • młody jęczmień sproszkowany

    2 g
  • sól i pieprz

    1 szczypta

Dekoracja

  • liście nasturcji

    10 szt
  • kwiaty nasturcji

    10 szt
  • kwiaty jadalne

    bratki 5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Halibut
Pozbawione skóry i wycięte filety z ryby doprawiam solą, pieprzem i sokiem z limonki z obu stron. Odstawiam w chłodne miejsce na parę godzin. Wyciągam rybę 10 minut przed grillowaniem i owijam w folię aluminiową. Wrzucam na rozgrzanego grilla na 5 minut.

Dynia
Dynię kroję na mniejsze kawałki, obtaczam z obu stron oliwą z oliwek, świeżym tymiankiem i grilluję przez 15 minut.

Groszek
Ugotowany groszek przekładam do rondla, dodaję miód, sok wraz ze skórką z limonki, mleko kokosowe oraz jęczmień i redukuję do konsystencji bardzo gęstego sosu. Na koniec oprawiam solą i pieprzem.

Wykończenie dania
Dynię kroję na małą kosteczkę i doprawiam solą i pieprzem. Wykładam do pierścienia cukierniczego i dociskam. Gotową rybę wykańczam chwilę smażąc na maśle przez 20 sekund na stronę aczkolwiek ten etap można pominąć. Rybę wykładam na dynię i kładę na nią odrobinę soli w płatkach. Groszek przekładam do rękawa cukierniczego i robię małe kropki. Dekoruję jadalnymi kwiatami oraz liśćmi nasturcji.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat