Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany halibut z dynią piżmową, sosem z groszku i jadalnymi kwiatami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

halibut

halibut 500 g
masło do smażenia 50 g
sok z limonki 1/2 szt
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dynia

dynia 1 szt
tymianek 1/2 pęczka
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 50 ml

Groszek

groszek zielony 100 g
mleko kokosowe 50 ml
miód płynny 20 g
sok z limonki 1 szt
skórka z limonki 1 szt
młody jęczmień sproszkowany 2 g
sól i pieprz 1 szczypta

Dekoracja

liście nasturcji 10 szt
kwiaty nasturcji 10 szt
kwiaty jadalne bratki 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany halibut z dynią piżmową, sosem z groszku i jadalnymi kwiatami

Halibut
Pozbawione skóry i wycięte filety z ryby doprawiam solą, pieprzem i sokiem z limonki z obu stron. Odstawiam w chłodne miejsce na parę godzin. Wyciągam rybę 10 minut przed grillowaniem i owijam w folię aluminiową. Wrzucam na rozgrzanego grilla na 5 minut.

Dynia
Dynię kroję na mniejsze kawałki, obtaczam z obu stron oliwą z oliwek, świeżym tymiankiem i grilluję przez 15 minut.

Groszek
Ugotowany groszek przekładam do rondla, dodaję miód, sok wraz ze skórką z limonki, mleko kokosowe oraz jęczmień i redukuję do konsystencji bardzo gęstego sosu. Na koniec oprawiam solą i pieprzem.

Wykończenie dania
Dynię kroję na małą kosteczkę i doprawiam solą i pieprzem. Wykładam do pierścienia cukierniczego i dociskam. Gotową rybę wykańczam chwilę smażąc na maśle przez 20 sekund na stronę aczkolwiek ten etap można pominąć. Rybę wykładam na dynię i kładę na nią odrobinę soli w płatkach. Groszek przekładam do rękawa cukierniczego i robię małe kropki. Dekoruję jadalnymi kwiatami oraz liśćmi nasturcji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak