Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NAJLEPSZY BISZKOPT Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

5.0
(42)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta

MASA

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 2 łyżki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

DODATKOWO

truskawki świeże 400 g
galaretka truskawkowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: NAJLEPSZY BISZKOPT Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

BISZKOPT:
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania najpierw dodajemy łyżka po łyżce cukru cały czas miksując, a następnie po jednym żółtku które również miksujemy. Na samym końcu dodajemy powoli wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy albo na najniższych obrotach do połączenia się składników albo szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 23-26cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, ale bez posmarowanych boków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt będzie upieczony wyciągamy gorącą blachę i zrzucamy z wys. 30-40 cm, zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu. Zrzucony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.

MASA:
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody. Odstawiamy do wystudzenia i żeby powoli tężała.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Kiedy zostanie już ubita stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy na jednolitą masę.

Biszkopt przekrajamy na dwa blaty.
W blasze na spód kładziemy pierwszy blat ciasta. Nasączamy - ja nasączałam kilkoma łyżkami galaretki, która została na końcu wylana na wierzchu ciasta. Boki okładamy truskawkami (nie jest to konieczne)

I wykładamy ubitą śmietanę z galaretką, wyrównujemy. Układamy drugi blat i układamy na wierzchu truskawki, a następnie zalewamy galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby galaretka spokojnie stężała.

Dodatkowo jeżeli lubicie, możecie ubić jeszcze 250ml śmietanki 30% i wyłożyć na truskawki, a na bitą śmietanę posypać kakao lub startą czekoladą. Ale i bez tego ciasto jest bardzo smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 01.08.2017 12:18
ciasto uwielbiane przez dzieciaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak