Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki dwuskładnikowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 średnie
mąka pszenna 250-300 g
sól 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka
cukier puder do smaku

Porada

Przed podaniem osypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki dwuskładnikowe

Kroki postępowania

1
Jajka wbić do miski i posolić. Roztrzepać.
Krok 1 - Obwarzanki dwuskładnikowe foto
2
Dosypać mąki i mieszać widelcem, aż powstanie bryła.
Krok 2 - Obwarzanki dwuskładnikowe foto
3
Zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok 3 - Obwarzanki dwuskładnikowe foto
4
Rozwałkować niezbyt cienko, wyciąć paseczki i uformować niewielkie koła.
Krok 4 - Obwarzanki dwuskładnikowe foto
5
Zagotować wodę z solą i sodą. Wkładać partiami ciasto, zamieszać aby nie przuwarło do dna. Patrzyć, aż wypłyną na powierzchnię.
Krok 5 - Obwarzanki dwuskładnikowe foto
6
Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec w 170*C z termoobiegiem, aż obwarzanki ładnie się zrumienią. Przed końcem pieczenia można odwrócić. Pozostawić na kratce do zupełnego ostygnięcia.
Krok 6 - Obwarzanki dwuskładnikowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 31.07.2017 23:02
fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak