Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada dwukolorowa z kremem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zielone paski

jajko 1 szt
woda zimna 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 szczypta
młody jęczmień sproszkowany 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka

biszkopt jasny

jajko 5 szt
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyzki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

krem

budyń śmietankowy 2 szt
mleko 3,2% 500 ml
cukier 4-5 łyżki
młody jęczmień sproszkowany 1-2 łyżeczki
masło 15 dkg
margaryna 5 dkg
galaretka czerwona 1 szt
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada dwukolorowa z kremem

Przygotowanie galaretki:

Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto zielone:

Oddzielamy białko od żółtka. Do miski dajemy białko szczyptę soli wlewamy wodę ubijamy białko z cukrem. Do dobrze ubitego białka dodajemy żółtko chwilę jeszcze miksujemy. Do ubitego jajka wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z młodym jęczmieniem i proszkiem do pieczenia mieszamy ręcznie.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Z masy robimy dowolne wzorki.

Nagrzewamy piekarnik 175 st wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy około 5 minut.

Biszkopt:

Do miski wlewamy białka ubijamy dodając stopniowo cukier. Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie.

Tak przygotowane ciasto wlewamy na lekko podpieczone zielone paski. Pieczemy około 20 minut.

Biszkopt po upieczeniu wykładamy na blat zdejmujemy papier i zawijamy biszkopt w ściereczkę kuchenną.

Przygotowanie kremu:

W garnku zagotować mleko trochę zostawić aby wymieszać budynie. Do naczynia wlać pozostałe mleko wsypać budyń, cukier i młody jęczmień wymieszać. Ugotować budyń ostudzić.

Masło z margaryną utrzeć na puch dodawać po łyżce budyniu utrzeć krem. Na koniec do kremu wlewamy spirytus.

Rozwijamy biszkopt.

Smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem trochę zostawiamy do dekoracji na górę. Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku zwijamy roladę. Na górę dajemy pozostały krem i dekorujemy dowolnie.

POLECAM!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 25.08.2017 16:46
pysznie się prezentuje
Róża1 04.08.2017 00:22
prezentuje się pierwsza klasa !!!
teresa18 03.08.2017 18:26
FAJNA TAKA ŁACIATA
gosia56 02.08.2017 10:27
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
anka1988 01.08.2017 12:25
super się prezentuje
Joanna Kryla 01.08.2017 11:54
Pysznie i pięknie wygląda:)
Ola1984 01.08.2017 09:52
Bardzo fajnie wygląda ;)
gusia1000 01.08.2017 01:09
Dobra rolada.
KORAL 31.07.2017 16:27
Świetnie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak