Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto (na 12 sztuk)

mąka pszenna 500 gram
mleko 220 mililitr
drożdże świeże 30 gram
jajko 2 małe sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier 100 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczka
masło 60 gram
sól 1 szczypta

Nadzienie

jagody 300 gram
cukier 2 łyżka

Lukier królewski:

cukier puder 1 szklanka
białko 1 sztuka
jagody 2 łyżeczka

Porada

Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej zagnieść w robocie lub w automacie do chleba, unikniemy w ten sposób podsypywania zbyt dużej ilości mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Jagody przebrać, umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka roztrzepać. Do mąki dodać jajka, cukier, cukier waniliowy i podrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) podlewając stopione masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodzić od ręki, przykryć je suchą ścierką i odstawić do podrośnięcia na około 50 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto odgazować wyrabiając je jeszcze przez chwilę. Podzielić na 12 równych części. Każdą porcję ciasta lekko rozwałkować na okrąg, na środek dać ok. 1-1,5 łyżki jagód wymieszanych z cukrem i dokładnie skleić brzegi. Bułeczki lekko spłaszczyć i uformować w owalny kształt. Układać, zlepianiem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykryć ścierką i odstawić na ok. 15 minut, do podrośnięcia. Podrośnięte bułki wysmarować rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół). Piec ok. 15-17 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią. Cukier puder utrzeć z białkiem, podzielić na dwie porcje, do jednej dodać rozgniecione jagody i wymieszać. Przestudzone bułeczki polać przygotowanym, dwukolorowym lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 13.08.2017 16:00
Smakowitosci
anka1988 01.08.2017 13:43
Świetnie wyglądają z tą fioletową polewą :)
Ola1984 01.08.2017 09:50
Dzięki :) Ja też uwielbiam domowe jagodzianki :)
Ola1984 01.08.2017 09:49
Dzięki ;)
Ola1984 01.08.2017 09:49
Dziękuję :) Tak, było pysznie :)
Ania321 31.07.2017 23:43
coś, co bardzo lubię :) i jeszcze ten fioletowy lukier, świetnie się prezentuje :)
KORAL 31.07.2017 16:28
Super wyglądają :)
gosia56 31.07.2017 14:04
na pewno pyszne a ten kolor polewy pycha ;)
Ola1984 31.07.2017 11:30
Polecam przepis :) Na pewno będzie pysznie :)
Ola1984 31.07.2017 11:30
Takie właśnie były :)
kasia.s 31.07.2017 11:16
aż mi się jagodzianki zachciało :)
SzczyptaChili 31.07.2017 11:09
Ale one pysznie wygladają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak