Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna typ 500 2 szklanki
cukier kryształ 1/2 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Piana

białko 5 sztuk
sól szczypta
budyń malinowy z cukrem 2 opakowania
cukier puder 1/2 szklanki

Owoce

maliny świeże wg uznania
borówka amerykańska 125 g

Porada

Bardzo smaczne i bardzo kruche ciasto z owocami sezonowymi. Tym razem z dodatkiem świeżych malin i borówek amerykańskich. Polem do kawki lub herbatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć wszystkie składniki na kruche ciasto.
Krok 1 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
2
Dokładnie wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię silikonową i schłodzić w lodówce.
Krok 2 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
3
2/3 ciasta wyłożyć na mała blaszkę i podpiec w piekarniku przez 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krok 3 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
4
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie wsypać cukier puder i dalej ubijać.
Krok 4 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
5
Wsypać budynie malinowe i ubić na jednolitą masę.
Krok 5 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
6
Podpieczony spód ciasta wystudzić.
Krok 6 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
7
Na spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Krok 7 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
8
Na pianę poukładać świeże maliny.
Krok 8 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
9
Posypać borówkami amerykańskimi.
Krok 9 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
10
Na wierzch poskubać resztę ciasta.
Krok 10 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
11
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 45 minut.
Krok 11 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
12
Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
Krok 12 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto
13
Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !
Krok 13 - Ciasto kruche z malinami i borówkami amerykańskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak