Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki tortowej+1,5 szklanki na kruszonkę 1/2 kg
mleka+1 łyżka 1 szklanka
drożdży 5 dag
margaryny 1,5 kostki
jajko 3 szt
cukru waniliowego 16 g
cukru+3 łyżki 1 szklanka
skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka
szczypta soli
dużych śliwek węgierek 15 sztuk
cukier puder
Cynamon mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

Przepis pochodzi z poradnika Kobieta i Życie.Podał go p.Łukasz Blikle, ja go nieco zmodyfikowałam. Bułeczki są przepyszne.
1/2 szklanki mleka podgrzać, by było porządnie ciepłe, ale nie gorące.Wkruszyć do niego drożdże,posypać łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki.Dobrze rozetrzeć na konsystencję śmietany (nie używać metalowych łyżek). Przykryć lnianą ściereczką i odstwić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn wyrósł.
Do dużej miski wbić 2 jajka, wsypać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy i roztrzepać trzepaczką na pianę, dodać mąkę, skórkę z cytryny,roztopioną i ostudzoną 1/2 margaryny,szczyptę soli, 1/2 szklanki mleka.Wlać gotowy rozczyn i wyrabiać ręką, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i będzie lśniące.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok.1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto uformować w wałek, ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, podzielić na 15 części.
Każdą część rozpłaszczyć na placuszek, na środku położyć wypestkowaną śliwkę .Zlepić brzegi, nadać kształt bułeczce i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bułeczki odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.1/2 godziny.
W tym czasie zrobić kruszonkę: 1,5 szklanki mąki, 1 szklankę cukru i 1 kostkę margaryny posiekać a następnie rozkruszyć w palcach, aż się zacznie rozsypywać. Bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać obficie kruszonką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (termoobieg), na ok.35 minut.
Lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem i cynamonem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 06.07.2012 11:46
na pewno pyszne, i ta kruszonka :) ostatnio tez duzo wypiekam bułeczek.
jasiek 03.02.2012 10:51
na drugie śniadanie
kotlet 22.10.2011 20:52
wyśmienite bułeczeki
Jolanta40 21.12.2010 13:27
fantastyczne
misia53 09.12.2010 23:06
Bułeczki drożdzowe bardzo zjawiskowe! O, i widzę tu swoją miseczkę.....oddawaj !
eli_555 07.10.2010 20:58
pychotki
Sarenka 21.09.2010 22:04
Wspaniale, szaleje za takim wypiekami!
Agnieszka_B 30.08.2010 20:45
Śliczne bułeczki... Aż nabrałam apetytu....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak