Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto jogurtowe ze śliwkami i morelami
Przepis na:
- ciasto jogurtowe
- deser ze śliwkami i morelami
1. Owoce umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.
3. Do jajek dodać szczyptę soli i miksować do czasu, aż będą puszyste. Stopniowo dosypywać cukier z cukrem waniliowym cały czas miksując. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta, dodawać jogurt i olej naprzemiennie z mąką z proszkiem do pieczenia.
4. Masę przelać do formy (ok. 20x30cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć cząstki owoców. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.
5. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.