Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z pesto z jarmużu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 300 gram
jarmuż kilka dużych liści
ząbki czosnku 2 ząbki
cebula 1/2 szt
pestki słonecznika 2 łyżki
orzechy włoskie 2 łyżki
oliwa 120 ml
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
pieprz
parmezan do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z pesto z jarmużu

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Jarmuż dokładnie oczyścić, usunąć twarde łodygi, liście pokroić.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobniutko posiekany czosnek. Podsmażyć, aż cebula lekko się zeszkli. Następnie wrzucić jarmuż i poddusić przez minutę.
Przełożyć zawartość patelni do blendera. Dodać orzechy oraz pestki słonecznika i miksować do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą, a orzechy będą zmielone. Podczas blendowania stopniowo dolewać oliwy. Przyprawić pesto solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem. Przełożyć na patelnię, dodać makaron, wymieszać i podgrzewać przez 1-2 minut.
Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 03.08.2017 18:29
nabrałam odwagi aby to zrobić
SzczyptaChili 30.07.2017 22:56
Pesto z jarmużu jest przepyszne , też podawałam z makaronem ale z innymi dodatkami , smaczny pomysł ;)
Ola1984 30.07.2017 22:08
Uwielbiam wszelkie domowej roboty pesta również to z jarmużu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak