Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z brukselką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka podwójny 1 szt
pieczarki 12 szt
cebula biała 2 szt
boczek wędzony 2-3 plastry
brukselka 30 dkg
seler naciowy

składniki sosu

śmietana 30% 100 ml
woda 150 ml
Mój przepis na danie chińskie Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z brukselką

Przygotować składniki

Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki.


Brukselkę obieramy z wierzchnich liści.W garnku zagotować wodę lekko osolić i dodać trochę cukru włożyć brukselkę chwilę zagotować.
W drugim garnku zagotowałam wodę i włożyłam jeszcze raz brukselkę chwilę podgotowałam i odsączyłam studzimy brukselkę.

Boczek pokroić w większą kostkę dajemy na patelnię podsmażamy i dodajemy pokrojoną cebulę .
Do boczku dodajemy pokrojony filet z kurczaka podsmażamy.
Do podsmażonego mięsa dodajemy pieczarki i marchewkę .

Przygotowanie sosu
Do miski wlewamy wodę,śmietanę i wsypujemy zawartość torebki dodajemy posiekaną nać selera naciowego .Wymieszać składnik sosu.

Do mięsa z pieczarkami wlewamy przygotowany sos mieszamy nakrywamy pokrywką zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut .Uważamy aby się danie nie przypaliło.

Pod koniec gotowania do dania dodajemy brukselkę można ją dać w całości albo po prostu przekroić na pół.

Danie dodatkowo posypujemy pokrojoną nacią selera naciowego.

Danie podałam z ryżem który wymieszałam z kurkumą.


POLECAM!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 07.09.2017 10:52
pyszny obiadek !!! :-)
Bernadeta1 25.08.2017 16:51
Nie przepadam za brukselką ale jedzonko wygląda pysznie
gusia1000 01.08.2017 01:08
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak