Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z brukselką
Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki.
Brukselkę obieramy z wierzchnich liści.W garnku zagotować wodę lekko osolić i dodać trochę cukru włożyć brukselkę chwilę zagotować.
W drugim garnku zagotowałam wodę i włożyłam jeszcze raz brukselkę chwilę podgotowałam i odsączyłam studzimy brukselkę.
Boczek pokroić w większą kostkę dajemy na patelnię podsmażamy i dodajemy pokrojoną cebulę .
Do boczku dodajemy pokrojony filet z kurczaka podsmażamy.
Do podsmażonego mięsa dodajemy pieczarki i marchewkę .
Przygotowanie sosu
Do miski wlewamy wodę,śmietanę i wsypujemy zawartość torebki dodajemy posiekaną nać selera naciowego .Wymieszać składnik sosu.
Do mięsa z pieczarkami wlewamy przygotowany sos mieszamy nakrywamy pokrywką zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut .Uważamy aby się danie nie przypaliło.
Pod koniec gotowania do dania dodajemy brukselkę można ją dać w całości albo po prostu przekroić na pół.
Danie dodatkowo posypujemy pokrojoną nacią selera naciowego.
Danie podałam z ryżem który wymieszałam z kurkumą.
POLECAM!!!