Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z serem i poziomkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 20 g
mleko ciepłe 1/2 szkl
mąka pszenna 300 g
cukier 2 łyżki
jajko 1 szt
olej 2 łyżki
sól szczypta
twaróg 250 g
śmietana 18 proc 3 łyżki
cukier 3 łyżki do twarogu
poziomki 1/4szkl

Kruszonka

masło 6 łyżek
mąka pszenna 6 lyżek
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z serem i poziomkami

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki, 2 łyżkami mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajko, sól, cukier oraz mleko i zagnieść ciasto. Pod sam koniec dodać olej i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, i odstawić jeszcze raz aby podrosło.
Kruszonka: zimne masło pokroić na małe kawałki, dodać cukier oraz mąkę i palcami rozcierać aby powstała kruszonka. Ser rozgnieść widelcem lub zmiksować dodać cukier, śmietanę i dokładnie wymieszać. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć nierównomiernie ser, posypać poziomkami i kruszonką. Piec 35 minut w temperaturze 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 30.07.2017 21:46
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak