Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z filetów śledziowych (matiasy )

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 600 g,
woda zimna do namoczenia śledzi
cebula 1 szt,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku grubo mielony
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziarenek,
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt,
pieprz 4 ziarenka,
ocet 3 łyżki,
cukier według uznania,
śmietana 18 proc 200 g,

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z filetów śledziowych (matiasy )

Matiasy moczymy w wodzie lub w mleku około 2 godzin ( w zależności jak mocno śledzie są solone).

Zagotowujemy wodę z zielem angielskim i listkiem laurowym oraz ziarenkami pieprzu, dodajemy obraną pokrojoną w piórka cebule i gotujemy do miekkości cebuli. Do gotującej wody dodajemy ocet, całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Do wystudzonej zalewy dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny ( u mnie śmietana 18 % ) i mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Do smaku doprawiamy jeszcze grubo mielonym pieprzem, cukrem.(według uznania, można dodać do smaku soli w razie potrzeby).

Wymoczone śledzie odsączamy i kroimy w paski szerokości 1,5 - 2 cm. Pokrojone śledzie dodajemy do zalewy delikatnie łącząc. Chłodnik wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Fajnie smakuje z ziemniaczkami gotowanymi w mundurkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.08.2017 01:03
Nie jadłam takiego chłodnika.
Ola1984 30.07.2017 22:04
Jestem ciekawa smaku tego chłodnika.
SzczyptaChili 29.07.2017 17:22
Słyszałam już o niem parę razy ale jakoś nie odważyłam się jeszcze zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak