Cukinie faszerowane po meksykańsku

Cukinie faszerowane po meksykańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cukinia

    3
  • mięso mielone wołowe

    300 g
  • pieczarki

    150 g
  • cebula

    1
  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • fasola czerwona z puszki

    1/2 puszki
  • papryczka chili

    1
  • czosnek

    3 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    3-4 łyżki
  • woda

    100 ml
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    1/3 łyżeczki
  • przyprawa do tacos

    2 łyżeczki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku

Dodatkowo

  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • ser żółty

    100 g
  • woda

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania


Cukinie dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy przyprawami. Farsz powinien być dość ostry i mocno doprawiony, ponieważ cukinia jest mdła. Farsz odstawiamy do wystudzenia, gdyż wtedy jeszcze zgęstnieje. Gotowym farszem nadziewamy każdą cukinię. Wierzch posypujemy startym na małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

30.07.2017 21:48
Jedno z moich ulubionych dań :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat