Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada makowa z kremem makowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt makowy

jajko 6 szt
mak 6 łyżek
woda zimna 6 łyżek
mąka pszenna 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

krem

masło 10 dkg
margaryna 10 dkg
mak 15 dkg
mleko 3,2% 1,5 szklanki
cukier 4 łyżki
rodzynki
wiórki kokosowe
migdały grubo pokrojone

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada makowa z kremem makowym

Zagotować szklankę wody rozpuścić galaretkę. Wlać do
pudełka i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc

Biszkopt makowy


Do miski wlewamy białka i wodę ubijamy dodając
stopniowo cukier.
Do dobrze ubitych białek wlewamy zółtka chwilę jeszcze
miksujemy. Do jajek wsypujemy przesiane mąki , mak i proszek do pieczenia
mieszamy ręcznie.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 25/40 cm
Biszkopt pieczemy 175 st około 20 minut.
Z gorącego biszkoptu zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę kuchenną zawijamy w roladę studzimy.


Do garnka wlewamy mleko zagotowujemy wsypujemy mielony mak wymieszany z cukrem mieszamy chwilę jeżeli mak jest bardzo suchy to można dolać trochę mleku chwilę trzymamy na kuchence i pózniej studzimy.
Do ciepłego maku dodajemy aromat migdałowy.


Do miski przekładamy miękką margarynę i masło ubijamy mikserem aby ją napuszyć czyli utrzeć do białości.

Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody mieszamy o odstawiamy aż napęcznieje pózniej zalewamy wrzątkiem studzimy.

Do utartej margaryny z masłem dodajemy po łyżce zimnego maku ucieramy cały czas mikserem .

Do powstałego kremu wlewamy chłodną żelatynę mieszamy .
Na koniec wsypujemy bakalie mieszamy.
Ilość bakalii dowolna .

Rozwijamy biszkopt makowy smarujemy dzemem z czarnej porzeczki na to wykładamy krem zostawiamy aby posmarować roladę z wierzchu.
Galaretkę kroimy w paski układamy z jednego boku rolady .
Zwijamy w roladę.
Całą roladę smarujemy z wierzchu pozostały kremem i ozdabiamy dowolnie .
Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki .

POLECAM!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 25.08.2017 16:54
Bardzo proszę o kawałeczek, pyszności
gusia1000 01.08.2017 00:58
Pod mój smak.
Róża1 31.07.2017 20:21
ale pyszności do kawusi !!! :-)
Bożena Matuszczyk 29.07.2017 23:13
Smakowita i kusząca rolada;)
Ola1984 29.07.2017 15:43
Wygląda przepysznie :)
gosia56 28.07.2017 19:53
A my bardzo lubimy co z makiem;)
anka1988 28.07.2017 17:35
od czasu do czasu lubię ciasta z makiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak