Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie cytrynowym

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kurczak w sosie cytrynowym, czyli delikatne mięso w kremowym sosie, to ciekawy pomysł na obiad dla wszystkich, którym znudziły się standardowe pomysły na dania z drobiu. Doskonale smakuje z prażonymi migdałami!

Składniki:

pierś z kurczaka 1
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Tymianek suszony Prymat
mąka pszenna
olej rzepakowy 1 łyżeczka
bulion drobiowy 300 ml
cytryna 1/2
masło zimne 50 g
szpinak 1 garść
migdały prażone 1 garść
szałwia kilka liści

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie cytrynowym

Pierś z kurczaka naciąć w połowie, ale nie przecinać do końca.

Następnie przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i obtoczyć w mące pszennej.

Tak przygotowaną pierś z kurczaka smażyć na oleju na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony.

Dodać bulion drobiowy i gotować przez 4 minuty.

Kiedy kurczak jest już prawie gotowy dodać pokrojoną w plasterki cytrynę i gotować przez kolejne 2 minuty.

Następnie do sosu dodać zimne masło i energicznie mieszać patelnią, aby zagęścić sos.

Na samym końcu dodać szpinak, zamieszać kilka razy. Kurczaka wyłożyć na talerz i ozdobić prażonymi migdałami i świeżymi liśćmi szałwii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 28.07.2017 17:37
pyszny kurczak, zrobię rodzinie na obiad, będą zadowoleni :)
Bożena Matuszczyk 28.07.2017 00:10
Smakowity kurczak;)
SzczyptaChili 27.07.2017 21:35
Pyszny pomysł na kurczaka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak