Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amarantuski z kokosem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 15 sztuk

amarantus ekspandowany 2 szklanki
syrop z agawy 2 łyżki
jajko 1 sztuka

Dodatkowo

wiórki kokosowe 1/2 szklanki

Porada

Ciasteczka są pyszne i delikatnie chrupiące. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę, która posiada wartościowe składniki odżywcze. Możecie do nich dodać swoje ulubione bakalie, czy dosłodzić według własnego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Amarantuski z kokosem

Kroki postępowania

1
Jajko dokładnie roztrzepać lub rozmieszać za pomocą miksera.
(Używając banana - należy go uprzednio rozdrobnić na jednolitą "papkę".)
Dodać jajko, amarantus, wiórki kokosowe i syrop z agawy.
Całość dokładnie połączyć (najlepiej dłonią).
Krok 1 - Amarantuski z kokosem  foto
2
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Ja ciasto delikatnie rozwałkowałam i wykrawałam z niego okrągłe ciasteczka.)
Krok 2 - Amarantuski z kokosem  foto
3
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach.
(Amarantuski powinny być delikatnie zarumienione.)
Ciastka ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Krok 3 - Amarantuski z kokosem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.08.2017 00:42
Pycha. Super.
Diana Rusiłowicz 28.07.2017 07:21
Oj tak, polecam.
Ola1984 25.07.2017 08:55
Pysznie wyglądają i zapewne tak smakują :)
Diana Rusiłowicz 25.07.2017 07:36
Polecam :)
anka1988 24.07.2017 16:40
jak ja takie lubię ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak