Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane A'la polędwiczki z cukinią i musem dyniowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marynata i mięso

piersi z kurczaka 2 połówki
mielona trawa cytrynowa 1 czubata łyzka
sok z cytryny 1 1/2 cytryny
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

panierka do mięsa

pestki dyni prażonej zmielone 2 -3 łyżki
pieprz czerwony całe ziarenka

mus dyniowy

dynia mrożona 200 g
Imbir kandyzowany 2-3 paseczki
olej kokosowy 1/2 łyżeczki
cukier kokosowy od 3 do 4-5 łyżek
sól do smaku
cynamon Prymat
chili Prymat szczypta
sok z cytryny ok. 1 łyżeczki
sok z pomarańczy od 1-2 łyżek

cukinia

cukinia 1 średnia
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane A'la polędwiczki z cukinią i musem dyniowym

Kroki postępowania

1
Piersi dobrze opłukać, osuszyć. Z każdej połówki, od grubszej strony wykroić jeden zgrabny kawałek. Mamy otrzymać dwa ładne grube kawałki mięsa. Mięso włożyć do dużej miski, skropić sokiem z cytryny, posypać trawą cytrynową, odrobiną pieprzu, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.
Krok 1 - Grillowane A'la polędwiczki z cukinią i musem dyniowym foto
2
W niewielkiej ilości wody gotujemy dynię z dodatkiem przypraw, pod koniec gotowania dodajemy posiekany imbir kandyzowany, sok z cytryny i pomarańczy. Cały czas gotowania dyni to około 15 minut. Musu nie przecieramy , dobrze jak będzie miał kawałki imbiru. Generalnie mus powinien być lekko słodki.
Cukinię pokroić w cienkie paski, posypać sporą ilością soli i odrobiną pieprzu.
Gdy puszczą soki, lekko osuszamy i grillujemy z każdej strony.
Marynowane kawałki mięsa lekko osuszamy papierem i panierujemy w zmielonych pestkach dyni.Czerwony pieprz lepiej dodać po usmażeniu, ponieważ podczas grillowania pieprz za mocno się podpiekł.
Krok 2 - Grillowane A'la polędwiczki z cukinią i musem dyniowym foto
3
Polędwiczki z piersi najpierw grillujemy z każdej strony na większym płomieniu, potem dopiekamy na małym i przykrywamy pokrywką. Grillujemy kilkanaście minut.
Na talerzu rozkładamy gęstszy mus z kawałkami imbiru i dyni, potem paski grillowanej cukinii i na wierzch po 1 kawału mięsa. Wszystko polewamy rzadszą częścią musu a mięso posypujemy czerwonym pieprzem.
Krok 3 - Grillowane A'la polędwiczki z cukinią i musem dyniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 22.07.2017 00:03
Uwielbiam marynatę cytrynową do drobiu , a zwłaszcza trawę cytrynową . Nadaje wyjątkowego smaku. Ciekawe danie :)
gosia56 21.07.2017 21:05
na pewno pycha ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak