Przepis i sposób przygotowania na: Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi
Następnie do jednej miseczki wkładamy żółtka z dwóch jajek + 1 łyżka przegotowanej wody, miksujemy na puszystą białą masę.
W drugiej misce ubijamy białka z dodatkiem cukru około 50 g. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Do ubitej masy białkowej dodajemy stopniowo masę żółtkową , mieszamy delikatnie trzepaczką, następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, a na samym końcu ostudzony sok z czerwonej porzeczki.
Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przelewamy do pojemnika ,zamykamy i wkładamy do zamrożenia.( przynajmniej na 4 -5 godzin.)
Lody udekorowane czerwoną porzeczką, biszkoptami oraz kandyzowanymi różami.
Róże kandyzowane - sposób wykonania;
Ubić piane z białka z dodatkiem cukru pudru ( piane ubić widelcem nie na sztywno).
W takiej pianie maczamy róże lub same płatki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni i suszymy około 1 godziny.