Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie w kształcie kopytek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 500 g,
jajko 1 szt,
mąka ziemniaczana ile wejdzie
sól do smaku,

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie w kształcie kopytek

Ziemniaki obrać, ugotować, a następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i przestudzić.

Ziemniaki wyłożyć do miski i uklepać. Wyjąć 1/4 część ziemniaków i odłożyć na pozostałe ziemniaki. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodać jajko oraz odłożone wcześniej ziemniaki. Całość posolić i dokładnie wymieszać w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąkę ziemniaczaną. Uformować kule i odrywać po kawałku ciasta.

Formować wałek i ostrym nożem po skosie kroić około 1.5 cm kółka czyli kluski jak (kopytka). Gotowe kluski układać na czystej ściereczce lub na większym talerzu.

Zagotować wodę z solą. Do gotującej wody włozyc kluski i gotować około 8 - 10 minut po wypłynięciu na powierzchnie.

Wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać z sosem i mięsem, kurczakiem. Kluski czekają na gotowanie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.07.2017 23:51
Pewnie, można i tak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak