Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowy paj

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Paj z jabłkami to rodzaj kruchego ciasta, w którym zapiekane są kwaskowe jabłka z cukrem i cynamonem. To niezwykle proste ciasto, którego smak powala na kolana :)

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 szczypta
masło 200 gramów
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 szczypta
cukier 2 łyżki
jajko 1 sztuka
Nadzienie:
mąka kukurydziana 2 łyżki
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
masło do smarowania
cukier trzcinowy 5 łyżek
woda 3 łyżki
jabłko kwaśne 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy paj

Dlaczego warto zrobić paj z jabłkami?

  • bo to bardzo szybkie i proste ciasto w zrobieniu;
  • można je jeść na ciepło i na zimno;
  • świetnie smakuje jeszcze ciepły z lodami i bitą śmietaną;
  • możesz dodać do niego orzechy, migdały, skórkę z cytryny;
  • bo to pyszny, poprawiający humor deser.

Kroki postępowania

1

Z mąki, masła szczypty soli cukru i jajka zagniatamy szybko ciasto, dolewając wodę.

Krok 1 - Jabłkowy paj foto
2

Następnie dzielimy je na dwie części jedną częścią wylepiamy wysmarowaną okrągłą formę tak, aby brzegi również były wylepione.

Krok 2 - Jabłkowy paj foto
3

Nadzienie: jabłka obieramy ze skórek dzielimy na ósemki wrzucamy do miseczki dodajemy mąkę kukurydzianą oraz cukier trzcinowy i cukier z cynamonem i  mieszamy wszystko w miseczce i takim przygotowanym nadzieniem wykładamy na ciasto.

Krok 3 - Jabłkowy paj foto
4

Resztę ciasta wałkujemy lub palcami rozgniatamy na wierzchu i wkładamy do nagrzanego do 200° piekarnika i pieczemy około 40 minut, aż ciasto zrobi się złociste.

Krok 4 - Jabłkowy paj foto
5

Moim zdaniem najsmaczniejsze jeszcze ciepłe! Paj z jabłkami najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Pycha!

Krok 5 - Jabłkowy paj foto

Paj z jabłkami to nic innego jak jabłka zapiekane pod kołderką kruchego ciasta. Nadzienie z jabłek wzbogaćcie korzennymi przyprawami - cynamonem, kardamonem i goździkami oraz wanilią. Deser będzie miał nieziemsko piękny aromat. Do jabłek możesz także dodać otartą skórkę z limonki, rodzynki lub płatki migdałów. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak