Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany antrykot wołowy z domowym sosem barbecue, frytkami i sałatką z sosem winegret

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na wołowinę

antrykot wołowy 800 g
olej rzepakowy 20 ml
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
masło 1 łyżka

składniki na frytki

ziemniaki 1,5 kg
olej rzepakowy 2 l
woda 2 l
sól 2 szczypty

składniki na sos winegret

oliwa 4 łyżki
ocet winny 1 łyżka
musztarda dijon 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 szczypta

składniki na sałatkę

mix sałat 1 opakowanie
pomidory koktajlowe (czerwone) 500 g
cebula czerwona 2 szt

składniki na sos barbecue

cebula biała 1 szt
ząbki czosnku 4 szt
cukier brązowy 2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka
sos worcestershire 2 łyżki
domowy ketchup 3 łyżki
sól do smaku 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany antrykot wołowy z domowym sosem barbecue, frytkami i sałatką z sosem winegret

Antrykot wołowy
Mięso nacieram olejem rzepakowym i doprawiam czarnym pieprzem z obu stron. Na dobrze rozgrzanego grilla kładę mięso i smażę po 3 minuty na stronę. Steki odwracam tylko raz. Zdejmuję z grilla steki, odczekuję chwilę i doprawiam solą. Opcjonalnie na mięso można dodać jedną łyżkę masła.

Frytki
Z obranych ziemniaków (odmiana: Satina) wycinakiem do jabłek wycinam ziemniaki w kształcie tuby. Do wrzącej wody wrzucam i gotuję ziemniaki przez 10 minut. Odcedzam i wrzucam do mocno rozgrzanego oleju. Smażę do uzyskania złotego koloru. Odcedzam na ręczniku papierowym w celu redukcji nadmiaru tłuszczu i doprawiam solą.

Sos winegret
Dodaję do kubeczka w odpowiednich proporcjach oliwę z oliwek, musztardę dijon, ocet winny i doprawiam solą i pieprzem. Całość mieszam przez 30 sekund.

Sałatka z sosem winegret
Szatkuję cebulę w piórka. Do mixu sałat dodaję pokrojone na pół pomidory koktajlowe oraz poszatkowaną cebulę. Na koniec doprawiam zrobionym wcześniej sosem winegret i całość mieszam.

Sos barbecue
Drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażę chwilę na oleju. Dodaję cukier i mieszam czekając aż zacznie się karmelizować. Dodaję wędzoną paprykę, sos Worcester, ketchup i wędzoną paprykę. Całość mieszam i duszę przez 3-4 minuty aż sos zrobi się gęsty.

Wykończenie dania: Wykładam wszystkie składniki oddzielnie. Wołowina po grillowaniu powinna chwilę odpocząć dlatego nie wolno jej nakłuwać bezpośrednio po smażeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 17.07.2017 09:04
Pyszny stek :) Z przyjemnością bym spróbowała :)
SzczyptaChili 16.07.2017 22:00
Mnim... aż ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak