Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry idealnie chrupiące

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
mąka pszenna 2 szklanki
mleko 3,2% 2 szklanki
olej rzepakowy 60 ml
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
szczypta soli
cukier waniliowy 16 g
cukier puder

Porada

Gofrownica powinna mieć minimum 1000 W

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry idealnie chrupiące

Przygotowanie

Składniki płynne umieszczamy w jednej misce wraz z żółtkami, cukrem wanilinowym i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. W drugiej zaś białka jaj ze szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pozostałe składniki dokładnie miksujemy do połączenia. W między czasie nagrzewamy gofrownicę. Ubitą pianę partiami dodajemy do ciasta i mieszamy bardzo delikatnie łopatką.
W razie potrzeby natłuszczamy pędzlem powłokę gofrownicy. Wylewamy porcję ciasta i pieczemy przez około 4 minuty, na rumiany kolor. Następnie studzimy na kratce. Wystudzone gofry oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami np. świeże owoce, bita śmietana, dżem.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 18.07.2017 11:48
Pysznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak