Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafiorowa na żeberkach po mojemu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 800 g,
kalafior 1 szt, większy,
ziemniaki 400 - 500 g,
marchewki 2 szt,
pietruszka 1 szt,
seler kawałek
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,sól
sól i pieprz do smaku,
Tymianek suszony Prymat 1/4 łyżeczki,
kalarepka młoda 2 szt, z liśćmi,
koper świeży 1/2 pęczka,

dodatkowo;

Zasmażka:

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafiorowa na żeberkach po mojemu

Żeberka dokładnie oczyścić ,pokroić na mniejsze kawałki,opłukać włożyć do garnka i zalać zimną wodą, zagotować.

Gotować około 30 minut, podczas gotowania zdejmować łyżką cedzakową szumowiny wytworzone podczas gotowania.

Następnie dodać obrane , opłukane ,starte na tarce warzywa oraz dolną część kalarepy czyli tzw. jabłko,

liście kalarepy natomiast drobno pokroić.

Dodać soli i gotować do miekkości jarzyn.

Kalafior obrać z liści podzielić na różyczki opłukać.

Ziemniaki obrać,opłukać ,pokroić w kostkę.

Pod koniec gotowania dodać ziemniaki i kalafior.

Gotować dalej do miekkości ziemniaków oraz kalafiora.

Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną,pieprzem i solą,a także odrobiną tymianku.

Zupę zagęścić lekką zasmażką.

Na samym końcu dodać posiekany koperek.

Zupę podawać gorącą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.07.2017 23:33
Dobra zupa.
Ewelina1991 17.07.2017 08:23
apetyczna zupka
Bożena Matuszczyk 16.07.2017 16:04
To prawda i z kalarepą smakuje super;)
gosia56 16.07.2017 11:30
Pyszna syta zupka ;)
Ola1984 16.07.2017 09:17
Ciekawy pomysł z dodatkiem kalarepki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak