Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szybkowar-boczek do pieczywa...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek surowy 1,3 kg/bez kości
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat 1 opakowanie
czosnek 1 główka
cebula 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
woda 1 szklanka

Porada

przyprawa do wołowiny Prymat również smakuje z boczkiem wieprzowym, często dodaję przyprawy do potraw innych niż są przeznaczone

Przepis i sposób przygotowania na: szybkowar-boczek do pieczywa...

Kroki postępowania

1
świeży płat boczku surowego, mało tłusty, bez kości ze skórą umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć, dobrze natrzeć przyprawą do wołowiny
Krok 1 - szybkowar-boczek do pieczywa... foto
2
dodać obrane i pokrojone ząbki czosnku, kawałki obranych cebul i wszystko wymieszać, nakryć talerzem miskę i do lodówki na kilka godzin
Krok 2 - szybkowar-boczek do pieczywa... foto
3
do szybkowara rozgrzanego włożyć sam boczek bez cebul i czosnku, z każdej strony zrumienić, następnie dodać czosnek z cebulą, musztardę, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotwać 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści cisnienie
Krok 3 - szybkowar-boczek do pieczywa... foto
4
boczek wyjąć na talerz i dobrze wystudzić, z szybkowara odlać nadmiar wody, cebule z czosnkiem blenderem zmiksować, będzie do posmarowania pieczywa lub można zamrozić i dodać później np. do bigosu
Krok 4 - szybkowar-boczek do pieczywa... foto
5
boczek jest kruchy, delikatny, aromatyczny i do pieczywa smakuje wybornie........SMACZNEGO!!!
Krok 5 - szybkowar-boczek do pieczywa... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak