Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki i warzywa grillowane w sosie miodowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marynata

imbir starty 1 łyżeczka
ząbek czosnku 1 większy
miód 1 łyżka
ocet balsamiczny 2 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat ok.1/2 łyżeczki
mielona trawa cytrynowa ok. 1/2 łyżeczki
chili Prymat szczypta
sok z cytryny kilka kropli
sól do smaku
natka pietruszki 2 łyżki

mięso i warzywa

polędwica wieprzowa 220 g
cukinia młoda 280 g
pieczarki 200 g
cebula biała 1 średnia
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki i warzywa grillowane w sosie miodowym

Kroki postępowania

1
Posiekany ząbek czosnku oraz starty świeży imbir przekładamy do głębszej miski. Dodajemy miód, ciemny ocet balsamiczny, olej, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, przecinamy na pół w poprzek, a następnie wzdłuż na plastry o grubości 1-1,5 cm. Plastry obtaczamy dokładnie w marynacie. Mięso marynujemy minimum 20 minut.
Krok 1 - Polędwiczki i warzywa grillowane w sosie miodowym foto
2
Pokrojone pieczarki smażymy na nagrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę grubo siekany Do podsmażonych pieczarek dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia. Cebulę z pieczarkami przekładamy na talerz.

Cukinię kroimy na pół, następnie połówki kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy gniazda nasienne. Paski cukinii polewamy olejem i smażymy na patelni grillowej miąższem do dołu. Cukinię doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy z obu stron około 5 minut. Przysmażoną cukinię przekładamy na talerz.
Krok 2 - Polędwiczki i warzywa grillowane w sosie miodowym foto
3
Zamarynowane polędwiczki smażymy na delikatnie rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju, 3-4 minut z każdej strony. Na patelni podgrzewamy wcześniej podsmażone warzywa, doprawiamy niewielką ilością marynaty.

Wszystko wykładamy na 2 talerze.
Krok 3 - Polędwiczki i warzywa grillowane w sosie miodowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 12.07.2017 21:54
Dla każdego coś pysznego :) Ja biorę wszystko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak