Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na migdałowy biszkopt

jajko 8 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mielone migdały 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
aromat migdałowy

Na masę serową

serek śmietankowy 500 g
masło lub margaryna 250 g
cukier puder 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 1/2 szklanki
jaja 2 szt
płatki migdałowe 100 g

Na masę śmietanową

śmietana 30% 600 g
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki

Na poncz

woda przegotowana 1 szklanka
syrop migdałowy 2 łyżki

Ponad to

truskawki świeże 1 kg
tortenuss lub galaretka

Porada

Tortenguss jest lepszym rozwiązaniem niż galaretka, ponieważ nie musimy przed polaniem ciasta czekać aż stężeje. Bez problemu już do kupienia w sieci sklepów na "A"

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając. To piany stopniowo wmieszać mikserem po jednym żółtku i aromat.
Krok 1 - Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną foto
2
Mąki, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać razem w osobnej misce. Dodawać stopniowo do piany z białek i żółtek jednak nie miksować już tylko delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki. Piec na wyłożonej papierem blaszce przez 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić w blaszce.
Krok 2 - Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną foto
3
Masa serowa. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuścić masło z cukrem pudrem cały czas mieszając. Kiedy całkowicie się rozpuści zdjąć z ognia i przez ok.10 minut studzić.
Krok 3 - Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną foto
4
Budyń, jaja, mleko i ser zmiksować, a następnie wmieszać do margaryny z cukrem pudrem, wymieszać na jednolitą masę. Postawić znów na gazie i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. zdjąć z gazu i dosypać uprażone migdały, odstawić aż masa lekko ostygnie.
Krok 4 - Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną foto
5
Migdałowy biszkopt przeciąć na dwa placki. Wodę na poncz wymieszać z syropem migdałowym i nasączyć połową ponczu dolną część biszkopta. Wyłożyć masę serową i przykryć drugim plackiem. Drugą część ciasta nasączyć pozostałym ponczem.
Krok 5 - Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną foto
6
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać, wyłożyć na ciasto.
Krok 6 - Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną foto
7
Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na połówki, wyłożyć na masę śmietanową. Polać tortengussem lub galaretką, odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin . Smacznego!!!
Krok 7 - Migdałowy sernik gotowany z truskawkami i bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 12.07.2017 20:50
Mniam, pyszne ciacho :)
cukiereczek 11.07.2017 18:47
Fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak