Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeźwiająca sałatka z arbuza

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Orzeźwiająca sałatka z arbuza w połączeniu z czerwoną cebulą, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Całość dopełnia ciekawy dressing z dodatkiem limonki i mięty. Doskonale smakuje w upalne dni, jako dodatek do dań z grilla.

Składniki:

Dressing

sok z limonki 1/2 limonki
cukier 1 łyżeczka
oliwa 40 ml
oregano 1 łyżeczka

Sałatka

arbuz 1/2 sztuki (mały arbuz)
cebula czerwona 1/2 sztuki
zielona cebulka
oliwki czarne Smak 12 sztuk
pomidorki koktajlowe 7 sztuk
listki mięty 10 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
ser feta 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeźwiająca sałatka z arbuza

Do miseczki wcisnąć sok z 1/2 limonki, dodać cukier, oliwę i oregano . Całość dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści.

Arbuza przekroić, wyjąć pestki i pokroić go w małą kostkę.

Następnie dodać do niego czerwoną cebulę, czarne oliwki, pomidorki koktajlowe i zieloną cebulkę.

Całość doprawić szczyptą soli, a na samym końcu dodać również listki świeżej mięty.

Do sałatki wlać wcześniej przygotowany dressing i wymieszać bardzo dokładnie.

Ważne jest, żeby dressing połączył ze sobą składniki – wtedy sałatka nabierze smaku.

Na samym końcu dorzucić pokruszony ser feta i gotowe!

Tak przygotowana sałatka jest świetnym pomysłem na delikatne danie w upalne dni.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak