Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior zapiekany w sosie bazyliowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt.
cytryna 1/2 szt.
cukier 2 łyżeczki
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
mleko 2 łyżki
śmietana gęsta 4 łyżki
bazylia świeża 2 łyżki/posiekana
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany w sosie bazyliowym

Wykonanie:
Kalafior włożyć do garnka, zalać wodą z dodatkiem soli, cukru, mleka, jednej łyżki masła i jednej łyżeczki soku z cytryny i gotować około 15 minut. Z łyżki masła i mąki zrobić zasmażkę, zaciągnąć wywarem z kalafiora, przyprawić do smaku i gotować około 10 minut stale mieszając. Następnie zaciągnąć śmietaną, dodać posiekaną bazylię. Kalafior odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (możemy go podzielić na mniejsze części), polać przygotowanym sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut i podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 07.07.2017 08:27
smaczna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak