Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki orkiszowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 1/2 kg
drożdże 5 dkg
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt
mleko 450 ml
tłuszcz do formy
mak 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka
płatki orkiszowe 1 lyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki orkiszowe

Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i mleka. Odstawić na około 10 min. Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, cukier, mleko.Wyrabiać ciasto około 15 min aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Odstawić ciasto na 30 min w ciepłe miejsce. Uformować w rękach kulki ciasta i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i posypanej otrębami. Bułki pozostawić w ciepłym miejscu na około 5 min, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem , otrębami i lnem. Podrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.07.2017 09:32
Fajne ,smakowite bułeczki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak