Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa

    1/2 kg
  • drożdże

    5 dkg
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    450 ml
  • tłuszcz do formy

  • mak

    1 łyżka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • płatki orkiszowe

    1 lyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i mleka. Odstawić na około 10 min. Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, cukier, mleko.Wyrabiać ciasto około 15 min aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Odstawić ciasto na 30 min w ciepłe miejsce. Uformować w rękach kulki ciasta i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i posypanej otrębami. Bułki pozostawić w ciepłym miejscu na około 5 min, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem , otrębami i lnem. Podrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec około 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

05.07.2017 09:32
Fajne ,smakowite bułeczki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat