Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciastka piwne

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
margaryna 500 gram
piwo 1 szkl
szczypta soli
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: ciastka piwne

mąkę posiekać z margaryną i szczyptą soli, aż składniki dobrze się połączą, wówczas wlewać powoli piwo wyrabiając ciasto. gotowe rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. na środek każdego położyć odrobinę nadzienia (konfitura lub dżem) i zlepiać rogi lub sklejać na pierożki.na wysmarowaną tłuszczem blachę ułożyć ciastka i piec ok 30 minut w 200 st.C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alusiek 21.02.2016 16:25
może stąd, że robi się je na piwie, jak myślisz?
Agnieszka191 06.09.2010 18:03
skąd ta nazwa?
pauluna
pauluna 05.09.2010 10:18
pyszne jest sama robie podobne
plocia 02.09.2010 21:48
jadłam takie u kogoś, a raz nawet w sklepie widziałam
SmakolykiJoanny 30.08.2010 13:30
ciastka piwne a jak maja smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak