Jabłecznik z bezą

Jabłecznik z bezą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka

    220 g
  • wiórki kokosowe

    80 g
  • masło lub margaryna

    140 g
  • cukier puder

    70 g
  • żółtka

    2 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

Warstwa jabłkowa

  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka

Beza

  • białka

    3 szt
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    130 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania


1.Do mąki i wiórek kokosowych dodać zimne masło,cukier
puder,żółtka,proszek do pieczenia,sól. Wszystkie składniki
połączyć. Zagnieść gładkie i pulchne kruche ciasto. Uformować
kulę,zwinąć ją w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
2.Jabłka umyć,podzielić na ćwiartki,obrać ze skórki i usunąć
gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w grubsze plasterki,wymieszać
z cukrem i cynamonem.
3.Kruche ciasto rozwałkować,przenieść na wałku na wysmarowaną
tłuszczem tortownicę o śr.24 - 26cm.,formując brzeg. Spód ponakłuwać
widelcem, wsypać jabłka.
4.Piec 60 minut w temp.180 stopni.
5. Białka z solą ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier.Ubita
piana powinna być gęsta i lśniąca. Następnie wyłożyć pianę na
wierz upieczonego, zimnego ciasta. Ponownie wstawić do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni i zapiekać 5-6 minut,aż beza nabierze lekko
złotawej barwy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat