Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z bezą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka 220 g
wiórki kokosowe 80 g
masło lub margaryna 140 g
cukier puder 70 g
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Warstwa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Beza

białko 3 szt
sól 1 szczypta
cukier 130 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z bezą


1.Do mąki i wiórek kokosowych dodać zimne masło,cukier
puder,żółtka,proszek do pieczenia,sól. Wszystkie składniki
połączyć. Zagnieść gładkie i pulchne kruche ciasto. Uformować
kulę,zwinąć ją w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
2.Jabłka umyć,podzielić na ćwiartki,obrać ze skórki i usunąć
gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w grubsze plasterki,wymieszać
z cukrem i cynamonem.
3.Kruche ciasto rozwałkować,przenieść na wałku na wysmarowaną
tłuszczem tortownicę o śr.24 - 26cm.,formując brzeg. Spód ponakłuwać
widelcem, wsypać jabłka.
4.Piec 60 minut w temp.180 stopni.
5. Białka z solą ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier.Ubita
piana powinna być gęsta i lśniąca. Następnie wyłożyć pianę na
wierz upieczonego, zimnego ciasta. Ponownie wstawić do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni i zapiekać 5-6 minut,aż beza nabierze lekko
złotawej barwy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak