Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki Hasselback

5.0
(65)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki młode 10 sztuk
olej rzepakowy 4 łyżki
sól gruboziarnista do smaku
masło 1 łyżka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki dokładnie wyszorować (nie obierać) i osuszyć na ścierce. Każdego ziemniaka ponacinać ostrym nożem na cienkie (ok. 2 mm) plasterki, uważając by nie przeciąć ziemniaka do końca. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem za pomocą pędzelka. Posypać solą i rozmarynem. Piec w 200 stopniach (u mnie termoobieg + funkcja grill) przez ok. 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie zarumienione. Wyjąć na talerz i na każdego ziemniaka dać 2-3 wiórki schłodzonego masła.

Rady: Aby łatwiej było ponacinać ziemniaki nie przecinając ich, można każdego położyć na łyżce i kroić nożem na plastry.
Na 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaki można wyjąć, posmarować olejem i posypać bułką tartą.
Jeśli w trakcie pieczenia ziemniaki zbytnio się zarumieniają można przykryć je folią aluminiową.
Ziemniaki można także faszerować plastrami boczku lub szynką, a po upieczeniu posypać startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 05.07.2017 17:02
I były bardzo smaczne :)
Klausia 04.07.2017 23:45
Wyglądają świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak