Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczka jabłkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
jajko 3 sztuki
jabłko 1 duże soczyste
cukier 1/3 szklanki
olej 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jogurt naturalny 5 łyżek
przyprawy szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamone

Porada

* Uwaga! Jogurt i jajka muszą mieć temperaturę pokojową na małą keksówkę 170x80x58

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczka jabłkowa

Do miski wbijamy 3 jajka, wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy całość mikserem (puszysta masa).
Miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach).
Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką.
Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta).
Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Jabłkową babkę jogurtową pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Podajemy samą lub oprószoną z wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak