Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki zbożowe z nadzieniem orzechowym (bez pieczenia)

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciastka około 135 g zbożowych ciasteczek z kremem o smaku mleczno-miodowym
margaryna 100 g
masa orzechowej z kawałkami orzeszków (jak kajmakowa) 6 czubatych łyżeczek
płatki migdałowe około 9 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki zbożowe z nadzieniem orzechowym (bez pieczenia)

Do misy blendera z nożami przekładamy wszystkie ciasteczka. Dokładnie je rozdrabniamy (na kształt drobnej kruszonki).
W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy 100 g margaryny.
Do garnuszka z margaryną przesypujemy rozdrobnione ciasteczka i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do foremek (u mnie z wyjmowanym dnem, co ułatwia późniejsze wyjęcie tartaletek), lekko ugniatając je łyżeczką.
Tartaletki odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki, gdy masa odpowiednio zgęstnieje tworząc nam kruchą zbożową babeczkę.
Na wierzch każdej tartaletki (na środek) wykładamy i rozsmarowujemy łyżeczką masę orzechową z kawałkami orzechów (około 2 czubate łyżeczki na jedną tarlaletkę). Następnie wokół masy układamy lekko pokruszone płatki migdałowe.
Tak przygotowane tartlatetki możemy podać w foremkach i do jedzenia wykorzystać łyżeczki lub wyjąć je z foremek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 04.07.2017 22:55
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak