Ciasto tortowe z jabłkami

Ciasto tortowe z jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt kakaowy

  • jaja

    4 sztuki
  • mąka

    3 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Biszkopt makowy

  • jaja

    4 sztuki
  • mąka

    3 łyżki
  • mak

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżezcka

Biszkopt jasny

  • jaja

    6 sztuk
  • mąka

    6 łyżek
  • cukier

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa jabłkowa

  • jabłka

    2 kg
  • masło

    2 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    2 sztuki

Dekoracja

  • migdały

  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Biszkopt kakaowy:

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przelewamy do wysmarowanej blaszki i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 stopni ok. 25 minut.

Biszkopt makowy:

Biszkopt makowy przygotowujemy tak samo jak kakaowy tylko zamiast kakao dajemy mak.

Biszkopt jasny:

Biszkopt jasny przygotowujemy tak samo jak pozostałe tylko pieczemy ok.35 minut.

Masa jabłkowa:

Obrane jabłka ścieramy na tarce. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Na koniec dodajemy suche galaretki i smażymy jeszcze ok. 5 minut. Masę dzielimy na 3 części. Polewa: Wszystkie składniki przeznaczone na polewę dajemy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Ściągamy z ognia i chłodzimy.

Przełożenie:

Biszkopt jasny kroimy na pół. Wszystkie nasączamy. Biszkopt kakaowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, masa jabłkowa, biszkopt makowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny. Na przygotowane ciasto rozprowadzamy polewę i dekorujemy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

04.07.2017 22:51
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat