Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

świąteczny biszkopt z masą pistacjową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 3 sztuki
cukier kryształ 3/4 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej 3 łyżki

masa pistacjowa

serek mascarpone 500 gram
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 1/2 sztuki
Krem: 3 łyżki

Porada

krem podany w składnikach to krem pistacjowy do kupienia w marketach wygląda jak masło orzechowe

Przepis i sposób przygotowania na: świąteczny biszkopt z masą pistacjową

biszkopt
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki oraz szczyptę soli, mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.Biszkopt przekładamy masą pistacjową i posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy według uznania.

masa pistacjowa:
serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz kremem pistacjowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak