Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki szpinakowe z pieczarkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

szpinak mrożony 100 gram
woda 3/4 szklanki
mleko 3,2% 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1.5 szklanki
olej rzepakowy 1 łyżka
sól

Nadzienie

pieczarki 500 gram
cebula
śmietana 30% 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
olej rzepakowy 2 łyżki

Dodatkowo

ser żółty 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki szpinakowe z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Szpinak i wodę umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Połączyć z jajkami mlekiem, olejem i solą. Dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste, dodać więcej mleka ( zależy to od wilgotności szpinaku). Smażyć jak tradycyjne naleśniki.
Krok 1 - Naleśniki szpinakowe z pieczarkami foto
2
Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Dodać śmietankę, doprawić i na koniec dodać bułkę tartą.
Krok 2 - Naleśniki szpinakowe z pieczarkami foto
3
Smarować naleśniki nadzieniem, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 3 - Naleśniki szpinakowe z pieczarkami foto
4
Posypać startym serem i zapiekać 7 minut w temp. 190 stopni.
Krok 4 - Naleśniki szpinakowe z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak