Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż z kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1/2 torebki
banan 2 sztuki
sok z cytryny wg uznania
masło 25 g + do posmarowania foremek
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 4 łyżki
serek homogenizowany waniliowy 2 czubate łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z kruszonką

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,odcedzić, wysypać z woreczka. 2 małe, płaskie foremki do zapiekania posmarować masłem. Nałożyć do nich ryż, lekko ugnieść.
Krok 1 - Zapiekany ryż z kruszonką foto
2
Banany obrać, pokroić w grube plasterki, ułożyć na ryżu, skropić sokiem z cytryny.
Krok 2 - Zapiekany ryż z kruszonką foto
3
25 g masła przełożyć do miseczki. Dodać do niego cukier i mąkę, zagnieść i rozkruszyć.
Krok 3 - Zapiekany ryż z kruszonką foto
4
Kruszonkę rozsypać na bananach.
Krok 4 - Zapiekany ryż z kruszonką foto
5
Ryż z bananami i kruszonką zapiekać w 220 stopniach przez ok. 15 minut (aż kruszonka się lekko zrumieni). Deser lekko przestudzić. Podawać z serkiem homogenizowanym waniliowym.
Krok 5 - Zapiekany ryż z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak