Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla nadziewana mięsem mielonym i dodatkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe około 100 g
cebula 1/2
papryka żółta 1/4
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
tortilla 2 szt. pszenne
olej do smażenia około 2 łyżki
woda przegotowana
koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżeczki
sałata rzymska mini 3-4 liście
ser żółty u mnie Edamski

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla nadziewana mięsem mielonym i dodatkami

Obraną i drobno pokrojoną cebulkę smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu. Gdy cebulka będzie już ładnie przyrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i resztę oleju. Smażymy chwilę. Po czym dodajemy mięso mielone, przyprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Smażymy kilka minut, mieszając.

Do podsmażonego mięsa dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz nie ma mieć formy sosu (nie może być zbyt płynny). Zostawiamy na małym ogniu, aby mięso w pełni doszło.

Na jedną tortillę, która będzie stanowić spód, wykładamy porwane liście sałaty rzymskiej. Następnie ścieramy żółty ser na dużych oczkach tarki (na całej powierzchni). Po czy wykładamy nasz mięsny farsz (bez płynnej części, jeśli taka nam zostanie na patelni). Całość obficie posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy drugą tortillę.

Tak przygotowaną tortillę wkładamy do mikrofalówki (lub piekarnika nagrzanego do 180 stopni). Zostawiamy, aż ser się stopi i połączy całość.

Następnie kroimy nadziewaną tortillę w trójkąty (jak pizzę) i podajemy ciepłą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 04.07.2017 21:22
Taka tortelle bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak