Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mięso mielone 0,5 kg
cebula 2-3 szt.
pieczarki 0,5 kg
papryka czerwona 1 szt.
mozzarella 200 g
koper świeży
sól do smaku
pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
olej

Porada

Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Mięso mielone przyprawić. Pieczarki i cebulę obrać, opłukać, pokroić na cienkie plasterki (można przesmażyć na oleju i przyprawić). Paprykę umyć pokroić w wąskie paski. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Koperek drobno posiekać.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Składniki w naczyniu kłaść warstwami: najpierw ziemniaki, potem mięso mielone, pieczarki z cebulą, papryka czerwona, koperek, na koniec mozzarella.
Zapiekać w temp. ok 185-190 st.C do miękkości (ok. 1 godz.).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak