Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 duży ząbek
por ok. 10 cm kawałek
olej do smażenia
marchewka 1 duża sztuka
seler korzeniowy mały kawałek
botwina 1/2 pęczka
sól do smaku
pieprz do smaku
Ziele angielskie mielone Prymat 1 szczypta
kapusta młoda 1/2 średniej główki
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, por oczyścić i drobno pokroić. Warzywa zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną foto
2
Marchewkę obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Buraczki od botwiny obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do warzyw w garnku, podsmażać razem ok. 3 minuty.
Krok 2 - Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną foto
3
Do garnka z podsmażonymi warzywami wlać 6 szklanek wody, dodać trochę soli, pieprzu i ziele angielskie, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 3 - Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną foto
4
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę, liście i łodygi botwiny posiekać. Kapustę, botwinę i ziemniaki dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 4 - Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną foto
5
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 5 - Kapuśniak z młodej kapusty z botwiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak