Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsem i kalarepką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 300 g
sól do smaku
kalarepka młoda 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 duży ząbek
olej do smażenia
mięso mielone wieprzowe 40 dkg
passata pomidorowa z ziołami 700 g
pieprz do smaku
ser żółty 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem i kalarepką

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
Krok 1 - Zapiekanka z mięsem i kalarepką foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
Krok 2 - Zapiekanka z mięsem i kalarepką foto
3
Dodać tartą kalarepkę, oprószyć ją solą, smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić.
Krok 3 - Zapiekanka z mięsem i kalarepką foto
4
Dodać mięso, podsmażyć.
Krok 4 - Zapiekanka z mięsem i kalarepką foto
5
Do mięsa dodać passatę. Gotować na dużym ogniu bez przykrycia ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Zapiekanka z mięsem i kalarepką foto
6
Makaron rozłożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 6 - Zapiekanka z mięsem i kalarepką foto
7
Mięso z sosem wylać na makaron. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na mięsie.
Krok 7 - Zapiekanka z mięsem i kalarepką foto
8
Zapiekankę piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Krok 8 - Zapiekanka z mięsem i kalarepką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak