Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta duszona z rzodkiewką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1/2 małej główki
przyprawa uniwersalna wg uznania
rzodkiewki 3 pęczki
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyzeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1 szczypta
masło roślinne 2 czubate łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
ketchup pikantny 3 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
ocet winny jabłkowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta duszona z rzodkiewką

Kroki postępowania

1
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody. Do kapusty dodać trochę przyprawy uniwersalnej, zagotować ją. Gotować kilka minut, aż kapusta lekko zmięknie.
Krok 1 - Kapusta duszona z rzodkiewką foto
2
Rzodkiewki oczyścić, pokroić na połówki, dodać do kapusty. Dodać też do niej zioła, kminek, trochę pieprzu, czosnek granulowany i masło roślinne. Wymieszać, gotować dalej, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 2 - Kapusta duszona z rzodkiewką foto
3
Kapustę z rzodkiewkami oprószyć mąką, wymieszać.
Krok 3 - Kapusta duszona z rzodkiewką foto
4
Dodać ketchup i wymieszać. Na koniec dodać cukier i ocet, wymieszać i jeszcze chwilkę pogotować.
Krok 4 - Kapusta duszona z rzodkiewką foto
5
W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną przyprawy uniwersalnej. Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Krok 5 - Kapusta duszona z rzodkiewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak