Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron muszle zapiekany z mięsem mielonym i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron (duże muszle) 300 g
mięso mielone 400 g
cebula 1 szt.
pieczarki 300 g
papryka czerwona 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
ząbki czosnku 2 szt.
olej do smażenia
przecier pomidorowy 2 łyżeczki
natka pietruszki 1 łyżeczka

Porada

Jeśli zrobiliśmy za dużo farszu można resztę wyłożyć na ułożone w naczyniu muszle. Całość można posypać starkowanym serem i zapiec.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron muszle zapiekany z mięsem mielonym i pieczarkami

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, dobrze odcedzić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, ząbki czosnku, mięso mielone (dobrze rozdrobnić na patelni) oraz przyprawy. Smażyć ok. 15 min. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Udusić. Na koniec dodać przecier pomidorowy, wymieszać, zdjąć z ognia. Poczekać aż ostygnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Muszle nadziewać przygotowanym farszem i kłaść jedna obok drugiej w naczyniu.
Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na ok. 20-30 min (jeśli wcześniej nie smażyliście mięsa mielonego - tak jak podałam w przepisie, to zapiekajcie potrawę dłużej). Po wyłożeniu na talerze posypać natką pietruszki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.07.2017 10:48
bardzo fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak