Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb żytni z ziarnami na zakwasie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1 kg
zakwas 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Miód rzepakowy 1 łyżka
słonecznik łuskany
złote siemię lniane
Czarnuszka nasiona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni z ziarnami na zakwasie

Do miski wsypać 70 dkg mąki, dodać zakwas. Wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wody. Przykryć ściereczką i odstawić na noc w ciepłe miejsce. Na drugi dzień dodać resztę mąki, sól, miód, wlać jeszcze około 300 ml wody i wyrobić ciasto. Dodać dużą ilość ziaren, wymieszać.
Przełożyć ciasto do foremek (około 2/3 wysokości) wysypanych mąką lub wyłożonych papierem do pieczenia. Zostawić na około 5-6 godzin.
Wstawić foremki do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 230 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 40-45 minut. Od razu po upieczeniu wyjąć z foremek i położyć na ściereczce lub drewnianej desce.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.07.2017 19:58
dobry chlebek
bietka 04.07.2017 19:40
smaczny chlebek :)
KORAL 04.07.2017 19:26
smaczny chleb :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak