Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z kaszy manny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1 i 1/2 szklanki
skórka cytrynowa 1/3 łyżeczki drobno krojonej kupnej
miód do smaku około 1-2 łyżeczki
kasza manna błyskawiczna 6 łyżek
wiórki kokosowe około 1 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kaszy manny

Mleko podgrzewamy w garnuszku wraz ze skórką cytrynową. Następnie dodajemy miód, mieszamy. Próbujemy czy słodkość będzie odpowiednia dla dziecka i dla nas.
Do gotującego się mleka wsypujemy łyżka po łyżce kaszę, cały czas mieszając. Zmniejszamy płomień na minimalny, gotujemy do mocnego zgęstnienia kaszy manny.
Kaszę przekładamy łyżką do lekko natłuszczonych foremek na babeczki (najlepiej jedynie do 3/4 wysokości, aby łatwo później wyciągnąć babeczki).
Odstawiamy do przestudzenia. Chłodne wkładamy do lodówki na około 2 godziny lub na 4-5 minut do zamrażalnika (jeśli zależy nam na szybkim podaniu), po tym czasie wyciągamy je z foremek (przekręcamy do góry nogami). W przypadku, gdy wolimy podawać babeczki lekko ciepłe, można przestudzić je chwilę, a następnie spróbować delikatnie wyciągną z foremki.
Wierzch każdej babeczki posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy z owocami i ulubioną owocową herbatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak