Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z tuńczykiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

sałata masłowa 6 liści
jajko ugotowane na twardo 2 szt
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
cebula czerwona
pomidorki koktajlowe 7-8 szt

Sos

oliwa 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
woda 2 łyżki
bazylia świeża 1 kopiasta łyżka posiekanej
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem

1. Warzywa myjemy i osuszamy, tuńczyka osączamy z zalewy.
Jajka kroimy na cząstki, pomidorki na pół.
W salaterce rozkładamy liście sałaty, resztę rwiemy na kawałki.
Układamy na przemian cząstki jajka, sałatę i kawałki tuńczyka do wyczerpania składników.
2. Składniki na sos wlewamy do słoiczka i energicznie potrząsamy do wytworzenia się emulsji.
Sosem polewamy sałatkę i wstawiamy na 20 minut do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak