Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński z fasolą

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 500 g
fasola Jaś 3/4 szkl
ziemniaki 4 szt
marchewka
pietruszka
buraki czerwone 2 średnie
śmietana 18 proc 3 łyżki
sok z cytryny do smaku
natka pietruszki
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
sól i pieprz
przyprawy maggi

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński z fasolą

1. Buraki szorujemy i gotujemy lub pieczemy w piekarniku.
Po ostudzeniu obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Fasolę myjemy i zalewamy wodą na całą noc , woda ma sięgać powyżej nasion.
2. Żeberka myjemy,dzielimy na porcje,wkładamy do rondla zalewamy 2 litrami wody.Gotujemy, przez 20 minut (na początku zbieramy wytwarzającą się pianę).
Fasolę osączamy z wody i dodajemy do żeberek,dokładamy oczyszczoną pietruszkę w całości,ziele i listek, gotujemy ok.30 minut.
Gdy fasola jest na wpół ugotowana, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę.Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
3. Dodajemy starte buraki i za chwilę zakwaszamy sokiem z cytryny (dajemy do smaku).
Na koniec zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak