Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowa tarta z wiśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szkl
wiórki kokosowe 2 łyżki
cukier drobny 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
margaryna 1/2 kostki

Wierzch

białko 2 szt
cukier 1/2 szkl
kisiel wiśniowy 1/2 op
wiśnie w syropie 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa tarta z wiśniami

1. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i zmielone w młynku do kawy wiórki.Zagniatamy ciasto.
Formę do tarty o średnicy 28-30 cm natłuszczamy , ciasto wałkujemy i wykładamy do formy.Wystające brzegi odcinamy, resztę dociskamy do formy i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 12 minut w temperaturze 180*C.
2. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści, na koniec wsypujemy kisiel.
Na podpieczony spód wykładamy piankę, na niej osączone wiśnie.
Z pozostałego ciasta wycinamy foremką ciasteczka i układamy je dookoła brzegu.
Pieczemy w temperaturze 160*C ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak